Toon navigatie

Rechten: niet zo interessant maar wel belangrijk!

Rechten: niet zo interessant maar wel belangrijk!

Als ondernemer heb je vaak veel verstand van de branche waar je zelf in werkt. Hier liggen jouw interesses, doelen, ideeën en ambities verscholen. Hier is natuurlijk niets mis mee! Om echter te voorkomen dat je bedrijf niet tegen onverwachte tegenslagen of conflicten aanloopt, is het goed om even uit je eigen branche te stappen en je te verdiepen in de boeiende wereld van rechten!

Iedere ondernemer, ongeacht de branche, heeft te maken met verschillende rechten. Het is waarschijnlijk voor veel ondernemers niet helemaal duidelijk (lees: totaal niet duidelijk) wat deze rechten zijn en wanneer deze rechten in de praktijk voorkomen. Daarom worden hier verschillende rechtsgebieden en de belangrijkste onderdelen uitgelegd.

Consumentenrecht

Er wordt gesproken van consumentenrecht wanneer een consument iets koopt bij een verkoper. Deze consumentenkoop brengt voor beide partijen rechten en plichten met zich mee. Als ondernemer moet je er bijvoorbeeld rekening mee houden dat een consument recht heeft op een kosteloze reparatie of vervanging, mits er sprake is van een product dat niet aan de verwachtingen voldoet. Het herroepingsrecht speelt ook een grote rol. Wanneer een consument een koop op afstand doet (bijvoorbeeld via een webshop) kan het product niet gezien of getest worden. De consument mag hierom binnen 14 dagen de koopovereenkomst annuleren.

Contractenrecht

Vrijwel elke ondernemer komt dagelijks in contact met contractenrecht. Dit recht vindt plaats wanneer je een verbintenis aangaat. Bijvoorbeeld bij het kopen van een fiets of het afsluiten van een abonnement. Het contractenrecht regelt hoe en waarom overeenkomsten tot stand komen, waaraan ze moeten voldoen en wat er gebeurt wanneer een overeenkomst niet wordt nageleefd.

Algemene voorwaarden worden vaak gekoppeld met het aangaan van een verbintenis. Door de rechten en de plichten van beide partijen vast te leggen in algemene voorwaarden wordt de kans op risico’s en juridische conflicten verkleind.

Ondernemingsrecht

Het ondernemingsrecht heeft voornamelijk betrekking op de verschillende rechtsvormen een onderneming (eenmanszaak, personenvennootschap, vereniging, etc.) kan hebben. Voor ondernemers is het belangrijk om te weten wie er aansprakelijk is bij bijvoorbeeld een faillissement of andere financiële tegenvallers. Hierom wordt binnen het ondernemingsrecht onderscheid gemaakt tussen rechtsvormen mét rechtspersoonlijkheid en rechtsvormen zónder rechtspersoonlijkheid. Van de laatste optie is sprake wanneer een ondernemer met zijn of haar privévermogen aansprakelijk is voor de schulden van het bedrijf.

Arbeidsrecht

Het arbeidsrecht gaat over de regels en wetten die gelden in de relatie tussen een werkgever en een werknemer. Wanneer een werknemer voor een werkgever gaat werken, dan valt hun relatie in juridische zin onder het arbeidsrecht. Nu zijn alle relevante wetten en regels van het arbeidsrecht van toepassing. Zowel de werknemer en de werkgever dienen zich wettelijk goed te gedragen ten opzichte van elkaar. Zo heeft de werknemer bijvoorbeeld recht op vrije dagen, mits er geen zwaarwegend bedrijfsbelang is. Dus kom maar op met die vakantiedagen!

Advies

Twijfel je over het opstellen van een contract of algemene voorwaarden? Of wil je een bestaand contract of voorwaarden laten controleren of updaten? Of wil je juridisch advies over die lastige rechten? Neem contact op met een van onze juristen! Zij geven jou een passend advies zodat jij zorgeloos en veilig kan ondernemen!

Wat onze klanten zeggen

BouwKeurZeeland
Bouwkundige adviseur

"Zeer snelle en goede service...."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Keuringservice Friesland
Keuringen arbeidsmiddelen

"Snel vakkundig en goed. Goede en snelle service en de nazorg was ook perfect...."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Neem contact op via 053 - 82 00 286, [email protected] of start de live chat

7 Jaar