Toon navigatie

Zelf algemene voorwaarden opstellen

Waar moet je op letten?

Wil je zelf algemene voorwaarden opstellen? In de praktijk komt het vaak voor dat dit niet op de juiste manier gebeurt wat tot gevolg kan hebben dat de bepalingen in de algemene voorwaarden niet geldig zijn. In dit geval kan een ondernemer zijn algemene voorwaarden niet gebruiken bij het doen van zaken en is een ondernemer niet volledig ingedekt. Het beste is daarom om jouw algemene voorwaarden op te laten stellen door een jurist en niet zelf te knippen en plakken. Hieronder vind je een overzicht van de meest gemaakte fouten die er worden gemaakt wanneer een ondernemer zelf algemene voorwaarden opstelt.

  • Strijdige wetgeving
    Algemene voorwaarden dienen in overeenstemming te zijn met de Nederlandse wetgeving. Een beginnende of zelfs een ervaren ondernemer heeft vaak weinig kennis van het recht, terwijl dit een aspect is waar 100% rekening mee moet worden gehouden bij het zelf maken van algemene voorwaarden. Zo bevat het Burgerlijk Wetboek een ‘zwarte lijst’ van bepalingen die als onredelijk beschouwd worden indien zij in de voorwaarden voorkomen. Indien een bepaling, die op de ‘zwarte lijst’ voorkomt, in de algemene voorwaarden is opgenomen kan een klant de voorwaarden laten vernietigen en zijn de voorwaarden niet meer geldig. Het opstellen van voorwaarden zonder juridische kennis daarom is zeer onverstandig!
  • Tegenstrijdige inhoud
    Een andere fout die bij het zelf maken van algemene voorwaarden vaak wordt gemaakt is dat de bepalingen in de algemene voorwaarden niet op elkaar aansluiten. De bepalingen in de algemene voorwaarden moeten met elkaar overeenstemmen. Tegenstrijdige voorwaarden leveren niet alleen onduidelijkheid en verwarring naar de klant toe, maar zijn ook één van de grootste oorzaken waarom juridische conflicten ontstaan.
  • Voorwaarden niet up-to-date
    Het recht is voortdurend in beweging. Een ondernemer dient om deze reden zijn algemene voorwaarden regelmatig bij te werken en up-to-date houden aan de gewijzigde wetgeving. Toch werkt 20% van de ondernemers hun voorwaarden nooit bij. Dit is zeer onverstandig, aangezien dit tot gevolg kan hebben dat de algemene voorwaarden niet meer aansluiten bij de recente wetgeving en bepalingen ongeldig kunnen zijn.

Algemene voorwaarden nodig?

Ga niet zelf jouw algemene voorwaarden opstellen, maar laat ze opstellen door een ervaren jurist. Je kunt bij VeiligDoen algemene voorwaarden op maat laten opstellen. Zie opstellen en prijzen voor een overzicht van onze prijzen en pakketten of neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met info@veiligdoen.nl.

Neem contact op via 053 - 82 00 286, info@veiligdoen.nl of start de live chat

7 Jaar