Toon navigatie

Zelf algemene voorwaarden opstellen

Waar moet je op letten? Je leest het hier!

Het gebeurt vaak dat ondernemers zelf hun algemene voorwaarden willen opstellen, maar niet goed weten waar ze op moeten letten. In de praktijk proberen ondernemers dit op te lossen door te Googelen op: hoe algemene voorwaarden opstellen? Hierdoor komt het vaak voor dat de algemene voorwaarden niet goed zijn opgesteld, wat tot gevolg kan hebben dat de bepalingen niet geldig zijn. In dit geval kan een ondernemer zijn algemene voorwaarden niet gebruiken bij het doen van zaken en is een ondernemer niet volledig ingedekt. Iets wat je ten alle kosten wilt vermijden. Wil je zelf algemene voorwaarden opstellen? Dan adviseren wij niet te gaan knippen en plakken. Het beste is om jouw algemene voorwaarden op te laten stellen door een jurist. Wil je weten hoe je algemene voorwaarden moet opstellen? Hieronder vind je een overzicht van de meest gemaakte fouten.

Zelf algemene voorwaarden opstellen: veelgemaakte fouten

  • Strijdige wetgeving
    Algemene voorwaarden dienen in overeenstemming te zijn met de Nederlandse wetgeving. Een beginnende of zelfs een ervaren ondernemer heeft vaak weinig kennis van het recht, terwijl dit het belangrijkste aspect is om rekening mee te houden als je zelf algemene voorwaarden wilt opstellen. Zo bevat het Burgerlijk Wetboek een ‘zwarte lijst’ van bepalingen die als onredelijk beschouwd worden indien deze in de voorwaarden voorkomen. Indien een bepaling, die op de ‘zwarte lijst’ voorkomt, in de algemene voorwaarden is opgenomen kan een klant de voorwaarden laten vernietigen en zijn de voorwaarden niet meer geldig. Het opstellen van voorwaarden zonder juridische kennis daarom is zeer onverstandig!
  • Tegenstrijdige inhoud
    Een andere fout die gemaakt wordt wanneer men zelf algemene voorwaarden gaat opstellen, is dat de bepalingen in de algemene voorwaarden niet op elkaar aansluiten. Tegenstrijdige voorwaarden leveren niet alleen onduidelijkheid en verwarring naar de klant toe, maar zijn ook één van de grootste oorzaken waarom juridische conflicten ontstaan.
  • Voorwaarden niet up-to-date
    Het recht is voortdurend in beweging. Een ondernemer dient om deze reden zijn algemene voorwaarden regelmatig bij te werken en up-to-date houden aan de gewijzigde wetgeving. Toch werkt 20% van de ondernemers die zelf hun algemene voorwaarden opstellen deze nooit bij. Dit is zeer onverstandig, aangezien dit tot gevolg kan hebben dat de voorwaarden niet meer aansluiten bij de recente wetgeving en bepalingen hierdoor ongeldig kunnen zijn.

Hoe stel je algemene voorwaarden op?

Ons advies is om je algemene voorwaarden op te laten stellen door een ervaren jurist, in plaats van zelf algemene voorwaarden op te stellen. Je kunt bij VeiligDoen algemene voorwaarden op maat laten opstellen. Zie opstellen en prijzen voor een overzicht van onze prijzen en pakketten of neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met [email protected].

Neem contact op via 053 - 82 00 286, [email protected] of start de live chat

7 Jaar