Toon navigatie

5 Tips voor internationaal ondernemen

1. Leer de taal spreken

Deze tip ligt heel erg voor de hand maar dat maakt het niet minder belangrijk! Niets is zo moeilijk als het niet kunnen communiceren met mensen waarmee je moet samenwerken. Wanneer je naar het buitenland gaat om vakantie te vieren dan is het spreken van de taal geen vereiste. Echter, als je gaat ondernemen in het buitenland dan is het zeer belangrijk dat je de voertaal spreekt. Dus trek de woordenboeken uit de kast of begin aan een taalcursus, maar zorg ervoor dat jij je verstaanbaar kunt maken in het land van bestemming.

2. Verdiep je in de cultuur

Koop een boek over het land van bestemming en onderzoek hoe de cultuur in elkaar zit. Leer wat de gebruiken zijn, welke mentaliteit er heerst en wat de werkhouding is. Kom er ook vooral achter wat je niet moet doen! Zo moet je in sommige culturen juist geen handen schudden (China), niet te laat komen (Duitsland) en bepaalde gespreksonderwerpen zoals religie en politiek vermijden (Italië).

3. Regel je werkvisum en verblijfsvergunning

Wil jij in het buitenland wonen en of werken en ben jij van plan om er langer dan drie maanden te blijven? Dan heb jij een werkvisum en of een verblijfsvergunning nodig. Je zal hiervoor te maken krijgen met een uitgebreide gezondheidstest en een achtergrond check. Bij deze checks letten ze op een eventuele opname in een psychiatrische instelling of een eventueel strafblad. Het hangt per land af aan welke vereisten je moet voldoen bij de aanvraag van een werkvisum en of verblijfsvergunning. Deze eisen kunnen variëren van een leeftijdsgrens, taaltest of het beschikken over verschillende diploma’s. Aan welke vereiste jij moet voldoen kun je vinden bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming!

4. Verdiep je in de rechtsvormen

Bij het opstarten van een bedrijf moet je voor een bepaalde rechtsvorm kiezen. In Nederland kun je kiezen voor een V.O.F., B.V., N.V., maatschap of een eenmanszaak. Deze rechtsvormen zijn gekoppeld aan de rechten en plichten die jij hebt als ondernemer en aan het belastingsysteem. Dit hoeft niet in elk land zo te zijn. Zo is er een Duitsland sprake van een GMBH, in België is er een BVBA en in Azië maken ze gebruik van Hong Kong Limited. Doe daarom onderzoek naar de verschillende rechtsvormen. Let echter wel op het volgende: jij mag de Nederlandse rechtsvormen aanhouden wanneer jouw bedrijf in Nederland gevestigd is en je slechts handelt met een ander land. Pas bij bedrijfsverhuizing naar een ander land zijn de rechtsvormen van dat land geldig.

5. Verdiep je in de verzekeringen

Jouw Nederlandse verzekeringen zullen veranderen wanneer je als zelfstandig ondernemer permanent naar het buitenland vertrekt om een bedrijf te starten. Zo kom je niet meer in aanspreking voor de basisverzekeringen, arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering. Je moet je hiervoor verzekering in het land waar je gaat werken. Het is hierom belangrijk dat je goed onderzoek doet naar de verzekeringen in het land waar je gaat ondernemen.

Een andere optie is om een OOM Wonen in het Buitenland-verzekering aan te vragen. Deze verzekering is geldig wanneer je langere tijd naar het buitenland vertrekt om daar te wonen, te werken of om daar van je pensioen te genieten. Meer informatie over deze verzekering kun je vinden op de website van OOMverzekeringen.

Wat onze klanten zeggen

Boost Your Trading
Strategisch analyst

"Langs deze weg wil ik veiligdoen.nl en met name mevrouw Kroese bedanken voor de geleverde service. In het kade..."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

SecuritySim
Sim kaarten verkoop tbv beveiliging

"We hebben gekozen voor de telefonische optie. Prettig gesprek met de medewerkster gehad en het was fijn dat ze..."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Neem contact op via 053 - 82 00 286, info@veiligdoen.nl of start de live chat

7 Jaar