Toon navigatie

Ondernemen in het buitenland

Ondernemen in het buitenland

Laptop op schoot, voetjes in het zand. Heerlijk toch, ondernemen in het buitenland! Het aantal zzp’ers dat in het buitenland werkt groeit. Groeimarkten verschuiven en met een goed werkende internetverbinding kom je al een heel eind. Of valt dit in de praktijk toch tegen?

Voorbeeld van zzp’er in het buitenland

Esther Jacobs is een extreem voorbeeld van een zzp’er die in het buitenland werkt. De afgelopen tien jaar is ze nog nooit langer dan zes weken op één plek geweest. Geen enkele vastigheid in haar leven. Maar daarnaast geen kosten en geen verplichtingen. “De voordelen wegen ruimschoots op tegen de nadelen”, zegt Esther. Ze vertelt dat het haar het grootste goed in de wereld brengt. En dat is vrijheid. Vrijheid om te doen wat ze wil, waar ze dat wil en wanneer ze dat wil doen. Ze kan niet afgeven op anderen, want als het haar niet bevalt is alleen zij daarvoor verantwoordelijk.

Ze heeft geen enkele vastigheid in haar leven. Daarmee bedoelt ze dat ze geen vaste verblijfplaats heeft, geen eigen meubels, geen auto etc. Ze woont in B&B’s en hotels. Dit geeft meer rust dan je in eerste instantie zal denken. Als ze op reis gaat naar een ander land hoeft ze zich niet af te vragen “wat neem ik mee?” Als je weinig spullen hebt, dan is het snel besloten.

Voorbereiden ondernemen in het buitenland

Dit is natuurlijk niet zomaar een beslissing. Je moet goed voorbereid zijn op wat je tegen gaat komen onderweg. Je moet bereid zijn om uit je comfort zone te stappen. ‘Nomadisch opereren’, noemt ze het ook wel. Veel bedrijven zitten vast in bepaalde patronen en komen daar vaak niet meer uit. Er zijn genoeg nieuwe markten die je nog kunt betreden, maar je moet ze wel opzoeken.

Valkuilen ondernemen in het buitenland

Het locatie onafhankelijk werken brengt een aantal valkuilen met zich mee. Wanneer je een vestiging op wilt zetten in het buitenland heb je met andere juridische zaken te maken dan in Nederland. Daarbij kun je te maken krijgen met een andere cultuur, waarin men anders opereert dan in Nederland. Hiërarchieën in Nederland zijn redelijk plat. Je kunt makkelijk communiceren met iemand in het bedrijf. In het buitenland zie je vaak dat daar bepaalde regels voor zijn en kun je niet zomaar in contact komen met de directeur. 

Voordelen ondernemen in het buitenland

“We moeten afstappen van de traditionele manier van opereren”, zegt Esther Jacobs. Hiermee bedoelt ze dat men af moet stappen van het idee van een kantoor hebben. Tegenwoordig heb je die niet nodig en kun je door programma’s als Basecamp met iedereen communiceren en te allen tijde bij je documenten en die van anderen.

In Nederland ben je snel uitgegroeid, het is gewoon een klein landje. Wanneer je als zzp’er gaat ondernemen in het buitenland, heb je een voordeel tegenover grote bedrijven. ZZP’ers zijn flexibel en hebben geen kantoor nodig. Je kunt het gewoon gaan doen! Je kiest je eigen pad, je eigen werk en bent niet afhankelijk van bedrijven.

Digital Nomads

We zijn altijd heel erg op zoek naar zekerheid. Ondernemen in het buitenland kan niet iedereen? Nee. Je moet jezelf kunnen managen. Je moet focus hebben. Je moet afleiding kunnen negeren. Verantwoordelijkheidsgevoel hebben, maar ook los kunnen laten. Een klein percentage van de zogeheten ‘Digital Nomads’ is echt succesvol ondernemer. Je moet tegen onzekerheid kunnen en risico’s durven nemen.

“Vroeger was het statussymbool ‘geld en bezit’, nu is dit ‘vrijheid en vrije tijd’.”
– Esther Jacobs

 

 

Wat onze klanten zeggen

ICTWebSolution
ICT & Web Oplossingen

"Super ervaring, prettig contact en een snelle levering. We hadden al een redelijke algemene voorwaarden, maar ..."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

JVUcalculatie
Freelance Bouwkundig Calculator

"Vanaf het eerste moment van het checken of je algemene voorwaarden moet hanteren tot het laatste gesprek van w..."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Neem contact op via 053 - 82 00 286, info@veiligdoen.nl of start de live chat

7 Jaar