Toon navigatie

Europees recht

Europa en Nederland

Europees recht

Het Europees recht omvat het recht van de Europese Unie en het recht van de Europese Gemeenschappen. Zo worden er nieuwe verordeningen, richtlijnen en verdragen opgesteld die dan gelden in de gehele Europese Unie. De Europese Commissie neemt het initiatief tot nieuwe voorstellen. Hierbij neemt de Raad van Ministers en het Europees Parlement samen de uiteindelijke beslissingen om een wet wel of niet door te voeren.

Europees recht – in de praktijk

Europa heeft steeds grotere invloed op het Nederlandse recht. De regels die Europese Unie opstelt werken soms direct door naar het Nederlandse recht. Dit kan zaken complexer maken, maar creëert ook kansen voor jouw als ondernemer!

VeiligDoen houdt altijd rekening met Europese verordeningen, richtlijnen en verdragen bij het opstellen van algemene voorwaarden en contracten. Tevens houdt VeiligDoen hier rekening mee bij het geven van juridisch advies. Zo weten ondernemers, met het oog op Europese wetgeving, dat ze het veilig doen.

Privacywetgeving

Een duidelijk voorbeeld is het aanscherpen van de privacywetgeving. Het Europees Parlement heeft in april 2016 een nieuwe privacywet aangenomen. Door het aannemen van deze wet gaan in 2018 in alle Europese landen dezelfde privacywetten gelden. Hiermee mogen privacyautoriteiten bedrijven een boete opleggen als zij in overtreding zijn. Bedrijven die bijvoorbeeld persoonsgegevens van klanten niet veilig opslaan of het per ongeluk lekken van gevoelige informatie kunnen zo’n boete dan opgelegd krijgen.

Wanneer jij als ondernemer klantgegevens verzameld, zal je hier dus rekening mee moeten houden.

Heb je nog een vraag over het Europees recht? Neem dan gerust contact met ons op! Dit kan via de chat, per e-mail of telefonisch!

Advies nodig?

Heb jij advies nodig op gebied van het Europees recht? Wacht niet langer en laat je adviseren door één van onze juristen!

Adviseer mij!

Herken jij de signalen?

Je onderneemt in Europa, maar je weet niet wanneer je met het Europees recht te maken hebt.

  • Verouderde richtlijn;
  • Tegemoetkoming Overheid;
  • Toepassing verdragen.

Praktijk voorbeelden

Voor de koop op afstand heeft de Europese Unie op 13 juni 2014 een richtlijn gemaakt. Alle lidstaten van de Europese Unie dienen de richtlijn door te voeren in het nationale recht. Na het verstrijken van de doorvoertermijn wil een consument gebruik maken van de richtlijn. Kan dit?

Nederlandse wijnhandelaren importeren vele wijnen vanuit Frankrijk. Nederland vraagt om een importheffing. Is dit toegestaan?

Neem contact op via 053 - 82 00 286, [email protected] of start de live chat

7 Jaar