Toon navigatie

Zzp’ers blij met nieuwe DBA wet of toch niet?

Zzp'ers blij met nieuwe DBA wet of toch niet?

De nieuwe DBA wet is nu alweer een aantal maanden van kracht. De vraag is nu wat het de zzp’ers wel of niet opgeleverd heeft. De Belastingdienst is enthousiast, maar vanuit de hoek van de zzp’ers klinken echter niet veel positieve verhalen.

Voor veel zzp’ers is de VAR-vervanger nog niet helemaal duidelijk. De Belastingdienst geeft hen een jaar de tijd om de boel goed te regelen. Veel opdrachtgevers worden hier angstig van en twijfelen meer en meer om mensen in te huren.

Minder zzp’ers

Blijven er zo minder zzp’ers over? Zijn we allemaal bang gemaakt en blijven we dat ook? Bedrijven zijn onzeker en afwachtend. Dit resulteert in het niet meer willen inhuren van zzp’ers. Onderzoek wijst uit dat veel zzp’ers vaak niet voldoen aan de nieuwe regels. Zij kunnen dus niet voor hun opdrachtgever blijven werken.

Uitsluiten arbeidsrelatie

Voorheen werd er niet bij stil gestaan of de zzp’er ondernemer was of toch een arbeidsrelatie had. Tegenwoordig moeten bedrijven middels de modelovereenkomst uitsluiten dat er een arbeidsrelatie is met de zzp’er. Bedrijven kunnen namelijk een flinke boete ontvangen als de zzp’er niet aan de daarvoor geldende regels voldoet.

Schijnzelfstandigheid

Er was/is sprake van schijnzelfstandigheid in Nederland. De nieuwe regels en de nieuwe DBA wet zijn bedoeld om iets aan die schijnzelfstandigheid bij zelfstandigen te doen. Zij zijn in principe gewoon eerlijk bij een bedrijf in dienst, maar het bedrijf betaalt geen loonheffing voor deze persoon. Kortom, zij hebben een arbeidsrelatie en dus is dit schijnzelfstandigheid.

Zzp’ers opgelet!

Zzp’ers kosten volgens de overheid veel geld. Ze betalen minder belasting, hebben meer fiscale voordelen en zorgen straks voor problemen als ze geen pensioen hebben. De overheid ziet de zzp’ers als een te groot risico en wil dit risico inperken. De nieuwe DBA wet is hier een onderdeel van.

Loondienst

Het is de bedoeling om werknemers in loondienst aan te nemen bij een werkgever wanneer er een gezagsverhouding is en zij vaste dagen werken. Deze zzp’ers die hetzelfde doen, maar niet in loondienst zijn bij een werkgever dreigen door de nieuwe wetgeving nergens meer op hun plek te horen. De werkgevers van verschillende bedrijven nemen de zzp’ers niet zo snel meer in dienst. Dit is voor veel bedrijven niet voordelig. De bedrijven moeten dan namelijk de zzp’ers door blijven betalen wanneer er minder werk is. Tevens moeten zij meer geld afdragen, bijvoorbeeld voor pensioen en ziektekosten.

Nieuwe regels

De ondernemer wordt vaak, vanwege de nieuwe regels, gedwongen om voor een tussenpersoon te werken. Deze ondernemers kiezen er vrijwillig voor om zzp’er te zijn, maar komen vaak niet meer in aanmerking voor fiscale voordelen. Terwijl dit wel één van de redenen vaak is om ondernemer te worden. Om wel in aanmerking te komen voor die fiscale voordelen moet een zzp’er namelijk een minimum aantal uren werken. Wanneer een zzp’er een periode via een tussenpersoon werkt, haalt hij dit aantal uren niet. En weg is je belastingvoordeel.

Even wennen…

Kortom, zowel bedrijven als zzp’ers moeten nog wennen aan de nieuwe DBA wet. Voor zowel zzp’ers als bedrijven is het belangrijk om duidelijk te maken dat er geen sprake is van een arbeidsrelatie. Tevens is het verstandig om afspraken tussen beide partijen goed op papier te zetten. Heb jij hier al aan gedacht?

 

Wat onze klanten zeggen

Freightportal
Transport

"Zeer tevreden. Uitstekende respons, snel en duidelijk...."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

BouwKeurZeeland
Bouwkundige adviseur

"Zeer snelle en goede service...."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Neem contact op via 053 - 82 00 286, info@veiligdoen.nl of start de live chat

7 Jaar