Toon navigatie

Zelfstandig ondernemerschap is populair!

Zelfstandig ondernemerschap is populair!

Het moge duidelijk zijn dat er tijdens de economische crisis veel werknemers zijn of haar vaste aanstelling zijn kwijt geraakt door onder andere faillissementen en reorganisaties. Sommige zijn opnieuw gaan solliciteren en een grote groep zijn voor zichzelf begonnen als zzp’er. Dit heeft er toe geleid dat zelfstandig ondernemerschap helemaal booming is!

De statistieken

In de twee tabellen hieronder wordt het aantal werkzame personen en zelfstandigen weergegeven per jaar. Zoals je uit de gegevens kunt herleiden is tussen 2008 en 2009 de economische crisis begonnen, de twee opvolgende jaren zijn veel mensen hun baan kwijt geraakt en werkloos gebleven.

werkenden en zzp'ers van Nederland

(Centraal Bureau voor de Statistiek, 2016)

In de tabel over de ‘zelfstandigen’ zie je dat er sinds 2010 een geweldige opmars is van het aantal mensen die voor zelfstandig ondernemerschap kiezen.

Waarom zelfstandig ondernemerschap?

Waarom kiezen zo veel mensen voor zelfstandig ondernemerschap? Na 2009 was de stijging grotendeels te verantwoorden door de werknemers die hun vaste aanstelling kwijt waren geraakt, zij konden toentertijd geen andere baan vinden en zijn in die periode als zzp’er aan de slag gegaan. Maar nu zijn de beweegredenen voor het zelfstandig ondernemerschap helemaal anders!

Zelfstandig ondernemerschap is bij de nieuwe generatie helemaal het! Nieuwe technologische ontwikkelingen maakt het mogelijk dat de wereld binnen handbereik is. De digitalisering van de maatschappij ondersteund deze ontwikkeling, ook de drang naar meer vrijheid zorgt er voor dat het zelfstandig ondernemerschap een vogelvlucht neemt.

De drempels voor het zelfstandig ondernemerschap verdwijnen ook steeds meer doordat de overheid druk bezig is om bestaande regelgeving op het gebied van sociale voorzieningen als WW-uitkering en loondoorbetaling bij ziekte aan te passen. Hierdoor vervagen de scheidingslijnen tussen zzp’ers en werknemers meer en wordt zelfstandig ondernemerschap steeds aantrekkelijker.

Wat kunnen we in de toekomst verwachten?

De verwachting is dat het zelfstandig ondernemerschap in de toekomst alleen maar zal blijven groeien. De jongste generatie hoogopgeleide professionals heeft een grote behoefte aan flexibele werktijden en willen een eigen invulling geven aan het uitvoeren van zijn of haar werk.

Zal zelfstandig ondernemerschap zo populair blijven of gooit de nieuwe DBA wet toch roet in het eten? Wie zal het zeggen..

Wat onze klanten zeggen

Boost Your Trading
Strategisch analyst

"Langs deze weg wil ik veiligdoen.nl en met name mevrouw Kroese bedanken voor de geleverde service. In het kade..."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Boerman Hovenier & Bestratingen
Stratenmaker

"Alles correct en snel afgerond...."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Neem contact op via 053 - 82 00 286, [email protected] of start de live chat

7 Jaar