Toon navigatie

Wijziging informatieplicht algemene voorwaarden

Wijziging informatieplicht algemene voorwaarden

Indien u als ondernemer of zzp’er gebruikt maakt van algemene voorwaarden moet u er zorg voor dragen dat de algemene voorwaarden op een juiste wijze toepast. Algemene voorwaarden worden in de praktijk vaak niet correct gehanteerd wat tot juridische catastrofes kan leiden. Ook is er kortgeleden een wetswijziging doorgevoerd die invloed heeft op uw informatieplicht. Wilt u de informatieplicht algemene voorwaarden goed toepassen moet u altijd met twee aspecten rekening houden.

Allereerst dienen de algemene voorwaarden vooraf (dus voor het sluiten van de overeenkomst) van toepassing te worden verklaard, zodat de voorwaarden deel uit gaan maken van de overeenkomst. Het van toepassing laten verklaren van algemene voorwaarden kan gebeuren door bijvoorbeeld in een aanbieding of offerte nadrukkelijk te vermelden dat uw algemene voorwaarden van toepassing zijn. Het tweede aspect waar aan voldaan moet worden is dat u de algemene voorwaarden altijd voor het sluiten van de overeenkomst aan de klant ter beschikking dient te stellen. Bij “offline” gesloten overeenkomsten kan dit middels feitelijke overhandiging en bij “online” gesloten overeenkomsten door het aanbieden van die voorwaarden in een voor langdurige opslag geschikt formaat (bijvoorbeeld in PDF of Word-bestand). Indien het onmogelijk is om de voorwaarden vooraf te overhandigen of ter beschikking te stellen kan er verwezen worden naar de vindplaats. Deze situatie doet zich echter bijna nooit voor.

De wetswijziging

Naar aanleiding van de Europese Dienstenrichtlijn is er een wetswijziging doorgevoerd, die het correct hanteren van algemene voorwaarden voor ondernemers die bepaalde diensten verlenen veel eenvoudiger maakt. Vanaf 1 januari 2012 zijn bepaalde dienstverleners niet meer verplicht om de algemene voorwaarden voor het tot stand komen van de overeenkomst aan de klant ter hand te stellen. Voldoende is dat de algemene voorwaarden op de website worden geplaatst. Hierbij moet er wel aan de volgende twee eisen voldaan worden.

De eisen

De eerste eis houdt in dat het moet gaan om een dienstverlener die onder de Dienstenrichtlijn valt. Dienstverleners die hier onder vallen zijn commerciële zakelijke dienstverleners, zoals makelaars, reclamebureaus, architect, adviseurs of ICT-dienstverleners. Dienstverleners die niet onder de richtlijn vallen zijn o.a. notarissen, vervoersdiensten,
financiële diensten, gezondheidszorg of deurwaarders. Daarnaast is er vereist dat de algemene voorwaarden duidelijk en nadrukkelijk op de website moeten worden vermeld. Dit is bijvoorbeeld het geval indien op elke pagina van de website een link staat naar de algemene voorwaarden of er via een e-mailbericht een rechtstreekse link naar de algemene voorwaarden wordt gestuurd.

Wat onze klanten zeggen

Uitlijning in onderwijs
Onderwijs

"Correct, vlot en volledig. Mogelijkheid tot aanpassingen of aanvullingen op concept-versie. Ondersteuning word..."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Peters timmer- en interieurwerken
Timmer- en interieurwerken

"De manier van werken vind ik prettig, duidelijk en niet erg duur...."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Neem contact op via 053 - 82 00 286, [email protected] of start de live chat

7 Jaar