Toon navigatie

Verdwijnen van het internet

Verdwijnen van het internet

Heb jij in jouw studententijd een keer te diep in het glaasje gekeken? Staan er beschamende foto’s van jou op het internet? Foto’s of gegevens die je het liefst wilt vergeten? Waarvan jij wilt dat andere mensen deze ook vergeten? Het “recht om vergeten te worden” kan hier voor zorgen. Lees meer over dit recht in deze blog. En pas op dat je het niet vergeet!

Wanneer je een nieuw iemand ontmoet, een sollicitant moet beoordelen of wanneer je een belangrijke business-meeting hebt en graag wilt weten hoe je indruk op deze belangrijke persoon kan maken, gebruik je zoekmachines. Google of Bing zijn de startlocaties voor jouw zoektocht op het internet. Dat er veel informatie over jou of jouw bedrijf op internet te vinden is, is niet meer raar. Maar wat doe je wanneer de gevonden informatie verkeerd overkomt of de verkeerde indruk wekt?

Het recht om vergeten te worden

Sinds 13 mei 2014 bestaat voor burgers van de Europese Unie het “recht om vergeten te worden” ofwel het “vergeetrecht”. Het is een recht voor burgers om bepaalde onjuiste of verouderde privacygevoelige informatie te laten verwijderen uit de zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google, Bing of Yahoo!. Iedereen kan nu aan zoekmachines vragen om links te verwijderen uit de zoekresultaten. Dit geldt overigens niet voor publieke figuren. Zij moeten accepteren dat er nou eenmaal veel informatie over hen op het internet te vinden is. Dit geldt overigens niet wanneer deze informatie onder smaad of laster valt. Dan kan er natuurlijk wel wat aan gedaan worden!

Zoekmachines

Sinds dat in 2014 het “vergeetrecht” tot stand is gekomen, heeft Google al ruim 30.000 verzoeken ontvangen van Nederlanders die vergeten willen worden. 46 procent van deze verzoeken zijn toegekend. 46 procent zijn nu vergeten Nederlanders.

Een verzoek heeft de grootste kans om toegekend te worden wanneer iemands naam hierin voorkomt. De resterende informatie moet irrelevant of ontoereikend zijn. Daarnaast worden verzoeken die gegevens bevatten zoals creditcardnummers, bankrekeningnummers of zelfs kopieën van paspoorten snel en bijna altijd verwijdert.

De zoekmachines maken gebruik van formulieren om zoekresultaten te laten verwijderen. Zo kom je via de volgende links bij deze formulieren van zowel Google, Bing als Yahoo!

Het recht van ondernemers

Het Europees Hof heeft in 2017 besloten dat bedrijven zich niet kunnen verschuilen achter het “vergeetrecht”. Bedrijven kunnen niet vergeten worden omdat de Kamer van Koophandel bedrijven registreert. De gegevens die de KvK verzamelt worden in het wettelijke Handelsregister bijgehouden. Deze gegevens vallen niet onder het Europees “recht om vergeten te worden”. Het voornaamste gevolg voor ondernemers is dat iedere ondernemer lang te volgen is op het internet. Eventuele bedrijven die gefaald zijn, zullen altijd vindbaar blijven.

Wat onze klanten zeggen

C&C Design
Grafisch ontwerp

"Ik ben goed geholpen. Fijn dat het telefonisch geregeld kon worden...."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

i_Inspect
Diensten openbaar

"Snelle reactie bij aanvraag. Complete algemene voorwaarden ontvangen.Zelf kritisch naar kijken kan geen k..."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Neem contact op via 053 - 82 00 286, info@veiligdoen.nl of start de live chat

7 Jaar