Toon navigatie

Veel zzp’ers werken niet met modelovereenkomst!

Veel zzp’ers werken niet met modelovereenkomst!

En weer is het onrustig over de nieuwe modelovereenkomst. Er is een onderzoek uitgevoerd door TNS NIPO. TNS NIPO kregen de opdracht om de gevolgen van de Wet DBA en modelovereenkomst voor opdrachtgevers, zzp’ers en intermediairs in kaart te brengen. Het rapport is net gepubliceerd en de resultaten zien er niet positief uit!

Uit onderzoek van ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) en de Bovib (Brancheorganisatie voor Intermediairs en Brokers) blijkt dat 90% van de opdrachtgevers en 87% van de zzp’ers niet of nauwelijks gebruik maken van de modelovereenkomst. 63% van de intermediairs maken wel gebruik van de modelovereenkomst.

De cijfers

Bij het onderzoek zijn zzp’ers gevraagd wat volgens hun het effect is van de Wet DBA, 87% van de zzp’ers werkt niet of nog niet met een modelovereenkomst. Zij geven aan dat het voor hen niet nodig is om met een modelovereenkomst te werken.

80% van de zzp’ers verwachten of ervaren geen knelpunten, 20% ervaart dit wel. Het grootste knelpunt dat zij ervaren is de onduidelijkheid over de nieuwe wetgeving.

Het effect dat de Wet DBA bij de opdrachtgevers heeft, is dat 14% aangeeft minder vaak zzp’ers gaan inhuren. 10% verwacht zelfs te gaan stoppen met het inzetten van zzp’ers en zijn van plan gebruik te maken van andere inhuurmogelijkheden zoals: payrolling, nulurencontracten en tijdelijke contracten. 10% van de opdrachtgevers werkt met een intermediair.

63% van de intermediairs werkt wel met een modelovereenkomst. De reden waarom de overige 37% (nog) niet werken met een modelovereenkomst komt volgens hen door de onduidelijkheid vanuit de Belastingdienst. De bij de Belastingdienst ingeleverde modelovereenkomsten, is in 79% van de gevallen ook beoordeeld. De helft van de intermediairs zegt een afname te zien van opdrachtgevers die gebruik willen maken van hun zzp-dienstverlening. Ook ervaren 9 van de 10 intermediairs knelpunten over de modelovereenkomst. Volgens intermediairs zijn zzp’ers bang en onzeker geworden door de onduidelijkheid van de nieuwe Wet DBA.

Kunnen we een conclusie trekken?

Dit waren weer veel getallen, maar wat zegt dit over de modelovereenkomst? De modelovereenkomst zou voor meer duidelijkheid moeten zorgen over de werkrelatie tussen zzp’ers en opdrachtgevers. Maar is dit nu wel het geval? Welke conclusie kunnen we nu trekken aan de hand van deze bevindingen? Volgens ABU en Bovib is het nog te vroeg om “nu al harde conclusies te trekken” over de gevolgen van de nieuwe Wet DBA. Begin volgend jaar zal het onderzoek nog eens door de twee organisaties worden uitgevoerd. Wellicht is er dan meer duidelijkheid voor zzp’ers en opdrachtgevers. Tot die tijd zullen wij je in ieder geval op de hoogte houden van de ontwikkelingen op het gebied van de Wet DBA.

Wat onze klanten zeggen

Leon Burgers Bedrijfsarts
Bedrijfsarts

"Snelle levering van de algemene voorwaarden en toevoegingen daarop. Goede mogelijkheden tot overleg, zowel per..."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Dutch EMS
Ontwikkelaar internet diensten

"Wij hebben de snelle en accurate wijze waarop VeiligDoen onze algemene voorwaarden heeft gecontroleerd en aang..."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Neem contact op via 053 - 82 00 286, info@veiligdoen.nl of start de live chat

7 Jaar