Toon navigatie

Pensioen voor zzp’er, heb jij het al geregeld?

Pensioen voor zzp'er, heb jij het al geregeld?

In de blog “Zelfstandig ondernemerschap is populair!”  hebben we je verteld hoe het komt dat zelfstandig ondernemerschap zo populair is in Nederland. Maar denken de zzp’ers tijdens het ondernemen wel aan hun oude dag? Als zzp’er bouw je niet automatisch een pensioen op. Hoe heb jij dat geregeld, heb jij daar al over nagedacht? En wat zijn de opties voor zzp’ers om pensioen op te bouwen? Wij hebben ons verdiept in het pensioen voor zzp’ers!

Vooruitkijken

Voordat je als zzp’er de keuze maakt om wel of niet te investeren in een pensioen, moet je vooruitkijken. Dit betekent dat je goed na gaat denken over je financiële planning. Vraag jezelf eens af: tot welke leeftijd wil je doorwerken en wat is voor jou de beste optie om voor je pensioen te sparen?

Wat zijn de opties?

Als zzp’er bouw je zelf geen pensioen op, dit moet je dus zelf regelen. Er zijn een aantal mogelijkheden om het pensioen voor zzp’er te verbeteren, zodat je een leuk zakcentje overhoudt voor je oude dag! Je kunt dit zelf regelen door een bankspaarrekening te openen of bijvoorbeeld deel te nemen aan het zzp-pensioen.

Banksparen en lijfrente

Met banksparen zet je geld op een geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening. Onder bepaalde voorwaarden zijn de premies aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Vraag een financieel adviseur om advies voor jouw situatie. Hij kan vertellen wat de beste lijfrente is voor jou. Door het kiezen van een goede lijfrente bespaar je al snel honderden euro’s. Met beide vormen spaar je tijdens een bepaalde periode een bepaald bedrag op een geblokkeerde rekening. Dit bedrag keert de bank of verzekeraar later in termijnen uit als aanvulling op je AOW.

Deelnemen aan het zzp-pensioen

Wil jij je baan opzeggen om te gaan ondernemen? Je kunt je pensioenregeling bij sommige pensioenfondsen voortzetten. Je kunt namelijk je pensioenregeling van je ex-werkgever maximaal 10 jaar laten doorlopen. Dit moet echter wel direct na beëindiging van het dienstverband worden gestart. In dat geval is de pensioenpremie die je betaalt aftrekbaar.

Oudedagsreserve

Wat je als zelfstandige ook kan doen is om elk jaar een deel van de winst apart te leggen voor je de aanvulling op de AOW. De oudedagsreserve levert je belastingvoordeel op. Hoe? Doordat je een deel van de winst apart zet zorg je er voor dat je de belastingheffing uitstelt. Het deel van de winst wat je apart zet stort je vervolgens op een bankspaarproduct of lijfrenteverzekering.

Zelf sparen op een spaarrekening

Je kunt ook zelf sparen op een spaarrekening, maar heeft sparen nog wel zin? Bij spaarrekeningen waarbij je ieder moment je geld op kan nemen krijg je gemiddeld nog maar 1 procent rente. Je kunt natuurlijk ook gaan beleggen, maar dat brengt veel risico’s met zich mee. Het kan ook zo zijn dat er een bank omvalt, dit is erg slecht nieuws. Zeker als daar een deel van jouw spaargeld staat. Gelukkig is er in Nederland het depositogarantiefonds. Dit betekent dat als je als rekeninghouder aangesloten bent bij een bank met een vergunning van de Nederlandse Bank, je in ieder geval een bedrag tot €100.000,- vergoed krijgt.

Kom nu in actie!

Ben je nog volop aan het ondernemen, maar heb je nog nooit stilgestaan bij je pensioen? Regel je niets als zelfstandige, dan krijg je later alleen AOW. Daarom is het verstandig om in een vroeg stadium stil te staan bij hoe jij je AOW gaat aanvullen!

 

Wat onze klanten zeggen

GBH NatureArt
Product ontwerp

"Het opstellen van mijn algemene voorwaarden is in goed overleg en met de juiste aanpassing zeer vlot geregeld...."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Black Tulip Security
Beveiliging

"Snel, eenvoudig, grondig en goed eindresultaat...."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Neem contact op via 053 - 82 00 286, [email protected] of start de live chat

7 Jaar