Toon navigatie

Pas op voor illegale software!

Pas op voor illegale software!

Je bent als ondernemer aansprakelijk als een werknemer illegale software installeert. IT-jurist Arnoud Engelfriet, maakt dat op uit een recent vonnis van de rechtbank Rotterdam. ‘Er is sprake van zogeheten risico-aansprakelijkheid: ongeacht wat je doet, je draait op voor eventuele inbreuken op auteursrechten door je personeel.’

De zaak waarin dit vonnis over uitgesproken is ging het om een CAD-pakket Solid Edge van Siemens. Het bedrijf in deze zaak had zeven licenties van dit CAD-pakket aangeschaft, maar op een zeker moment nam een werkgever een achtste kopie in gebruik. Arnoud vermoedde dat de gekochte versies beperkt waren in functionaliteit en dat de achtste kopie een gekraakte full versie zou zijn.

Deze gekraakte software had een bel-naar-huis functie. Hierdoor kwam Siemens op de hoogte van de licentieschending en besloot beslag te leggen op de laptop waar deze software geïnstalleerd was. Dit mag overigens gewoon in het Nederlands recht als aanloop naar een rechtszaak, en die kwam er dan ook.

Waarom is de ondernemer hier aansprakelijk voor?

Nou simpel, dat staat in de wet. Ik zal je de wetsartikelen besparen maar dit staat onder het kopje risico-aansprakelijkheid. Dit is je risico als je een werkgever bent. Het doet er niet toe of je de werknemer hiertoe hebt aangezet of hem het juist hebt verboden. De wet is hier heel simpel in. Het gaat erom of de kans op de fout van de opgedragen werkzaamheden is vergroot. En daarvan is hier sprake zegt de rechter:

“Daarvan is sprake omdat aan de werknemer ‘administrator’-rechten zijn verleend. Weliswaar had dit tot doel dat hij gratis applicaties kon downloaden voor het programmeren van complexe machines, maar hierdoor kreeg hij tevens de mogelijkheid het softwareprogramma op zijn laptop te plaatsen. Dat Maverick Manufacturing zich daarvan bewust was, volgt uit de omstandigheid dat zij op 15 oktober 2015 onmiddellijk heeft geprobeerd het softwareprogramma van de laptop te verwijderen toen zij ermee bekend raakte dat beslag tot afgifte werd gelegd.”

Conclusie; het bedrijf heeft de mogelijkheid om illegale software te downloaden vergroot door de administrator-rechten te verlenen aan de werknemer.

Wat was de schade?

Het bedrijf moet dus de schade van Siemens plus advocaatkosten vergoeden door deze fout. Dit bedraagt maar liefst €28.000. De €28.000 bestaat uit €13.000 aan licentie- en onderhoudskosten, €5.000 aan opsporingskosten en een kleine €10.000 aan advocaatkosten.

Kan je dit verhalen bij je werknemer?

Nee, allereerst moet er sprake zijn van opzet of bewuste roekeloosheid. Je zult als ondernemer echt moeten bewijzen dat de werknemer dit deed met het oog om schade te berokkenen aan de werkgever. Nu zal je denken; ‘ik laat ze een persoonlijke aansprakelijkheid onder tekenen!’ Ook dit is niet mogelijk, je kunt je werknemer alleen aansprakelijk stellen voor zaken waar de werknemer voor verzekerd is. En dit is niemand als het om auteursrechtinbreuk gaat. Dus mocht je aansprakelijkheidsbriefjes hebben van werknemers die administrator-rechten willen, ‘deze zijn dus volkomen waardeloos’, aldus Arnoud.

Dit blogartikel is gebaseerd op een blog van Arnoud Engelfriet, Arnoud blogt regelmatig over het ICT-recht.

Wat onze klanten zeggen

Schaefer schoonmaakbedrijf
Schoonmaak/glasbewassing

"Zeer tevreden, over VeiligDoen. Correcte medewerkers, accuraat en conform afspraak uitgevoerd. Zeer snel e..."

 • Goed
 • Goed
 • Goed
 • Goed
 • Goed

Lees meer ervaringen

Portterneuzen.com
Promotie en beveiliging

"Op korte termijn heeft men uitstekende voorwaarden opgesteld voor een fractie van de gebruikelijke kosten elde..."

 • Goed
 • Goed
 • Goed
 • Goed
 • Goed

Lees meer ervaringen

 • Helpscout
 • Legal Intelligence
 • Rechtsorde
 • Kluwer navigator

Neem contact op via 053 - 82 00 286, info@veiligdoen.nl of start de live chat

7 Jaar