Toon navigatie

Huurkosten aftrekbaar voor thuiswerkende zzp’ers?

Huurkosten aftrekbaar voor thuiswerkende zzp'ers?

Door een uitspraak van de Hoge Raad in augustus blijkt dat zelfstandigen hun volledige huurkosten mogen aftrekken van de winst, maar de staatssecretaris Wiebes wil voorkomen dat de kosten te hoog worden!

In augustus werd er door de Hoge Raad bepaald dat het voor zzp’ers mogelijk is om huurkosten van de eigen woning van de winst af te trekken. Dat betekent fiscaal heel goed nieuws voor zzp’ers. De zzp’er kon dit toepassen wanneer er minstens tien procent van de huurwoning als werkruimte werd gebruikt. Daar staat wel tegenover dat ondernemers een klein deel moeten bijtellen als privégebruik, maar dat weegt niet op tegen de voordelen die thuiswerkende zzp’ers uit deze uitspraak kunnen halen.

Zzp’ers met een koopwoning kunnen de kosten van de woning niet zo gemakkelijk aftrekken van de winst. Hier zijn specifieke regels aangebonden zoals zelfstandige bedrijfsruimte, hiermee wordt bedoelt dat de ruimte onder ander een eigen ingang en eigen toilet heeft. Daarnaast zou je minimaal 30 procent van de inkomsten als zzp’er in deze werkruimte produceert en minimaal 70 procent van de inkomsten verdient wordt via de bedrijfsruimte.

Hoe kwam dit aan het licht?

Dit werd duidelijk na een conflict tussen de belastingdienst en een bouwaannemer. De aannemer gebruikte een kamer in zijn huurhuis namelijk als werkkamer, waar hij werkzaamheden plande en de administratie bijhield. Hierdoor gaf de aannemer zijn huurkosten op als aftrekpost.

Toen de uitspraak door de Hoge Raad genomen was verklaarde Wiebes nog dat de uitspraak geen aanleiding gaf om de wet aan te passen. Nu maakt nog geen één procent van de zzp’ers gebruik van deze regeling, die circa 20 miljoen euro kost. De staatsecretaris Wiebes vreest dat de maatregel op termijn een half miljard gaat kosten.

Wat kunnen we verwachten?

Staatssecretaris Wiebes liet afgelopen dinsdag de Kamer weten dat hij een einde maakt aan de optie om de huur af te trekken van de winst. Het plan is nu om huurders en eigenaren van een koopwoning gelijk te behandelen. Dat wil zeggen dat geen van hen dan nog kosten voor onzelfstandige werkruimte af kan trekken van de winst.

Overigens verandert er niets voor zzp’ers met zelfstandige werkruimte. Dit meldt NU.

Wat onze klanten zeggen

Kwaliteitsinstituut Dyslexie
Kwaliteitsregister

"Betrouwbare dienst. Ze doen wat je vraagt...."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

MKB Webfactory
Webdesigner

"Nadat ik het concept van de Algemene Voorwaarden had ingestuurd, kreeg ik snel een feedback. Er werd ook snel..."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Neem contact op via 053 - 82 00 286, [email protected] of start de live chat

7 Jaar