Toon navigatie

83 procent van de zzp-contracten zijn afgekeurd!

83 procent van de zzp-contracten zijn afgekeurd!

De belastingdienst heeft sinds de invoering van de nieuwe Wet DBA zijn handen vol aan het controleren van de nieuwe zzp-contracten. In de periode van 1 mei tot 1 augustus zijn er al 4.481 zzp-contracten bij de Belastingdienst binnen gekomen ter toetsing, maar de helft is nog niet gecontroleerd. Hoe komt dit?

De nieuwe Wet DBA brengt redelijk wat problemen met zich mee, we hebben het er de laatste weken vaak over in onze blog: de overgang van VAR-verklaring naar de nieuwe Wet DBA. Drie maanden nadat de wet ingevoerd is komen nu de eerste statistieken naar buiten en deze cijfers liegen er niet om!

Statistieken

In het door de staatssecretaris van Financiën reeds gepubliceerde document staat in dat er 4.481 zzp-contracten ter toetsing zijn aangeboden. Ruim 1.900 aanvragen zijn door de Belastingdienst in behandeling. Nu zal je denken hoe komt het dat de 4.481 aanvragen niet allemaal in behandeling zijn? Dit komt doordat de verwachte doorlooptijd van 6 weken lang niet gehaald wordt. De aanvragen die tot op heden in behandeling zijn genomen was de gemiddelde doorlooptijd maar liefst 10,8 weken.

Hiervan zijn er slechts maar 370 zzp-contracten goedgekeurd, hierbij is er wel sprake van zekerheid als conform de overeenkomsten wordt gewerkt. Het aantal afgewezen zzp-contracten bedraagt 1.033, hierbij is er geen sprake van zekerheid dat er gewerkt wordt volgens de overeenkomst.

De onrust en onzekerheid over de modelovereenkomst neemt bij de zzp’ers toe. Er is een implementatieperiode van één jaar vastgesteld waarin de Belastingdienst de handhaving op een laag pitje zet en zich vooral bezighoudt met het uitleggen van de regeling en het begeleiden hiervan.

Waarom worden ze afgekeurd?

Ook is er gevraagd naar de motivaties van de afgewezen zzp-contracten. In het document het volgende over de afgewezen zzp-contracten: “Per aangeboden modelovereenkomst die niet wordt goedgekeurd wordt niet vastgelegd om welke reden goedkeuring achterwege moet blijven. De gevraagde informatie is daarom niet beschikbaar.”

Kortom wanneer jouw zzp-contract afgewezen is, weet je nog steeds niet op grond van welke reden. MKB Belangen, een belangenbehartiger van het MKB, noemt de nieuwe Wet DBA al zelfs na drie maanden een “bloedbad”.

Bron: Ministerie van Financiën

Wat onze klanten zeggen

Stramann Bouw B.V.
Aannemer

"Prima manier om je algemene voorwaarden te laten maken...."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Studio Shu
Webdesign

"Tegenwoordig gaat alles digitaal omdat het sneller en simpel kan! En dat heeft VeiligDoen goed bewezen. Snel,..."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Neem contact op via 053 - 82 00 286, info@veiligdoen.nl of start de live chat

7 Jaar