Toon navigatie

3 Survival skills voor een startende ondernemer

3 Survival skills voor een startende ondernemer

Een startende ondernemer herkent zijn soort en voelt de drang om zijn dromen waar te maken en deze uitdaging aan te gaan. Succesvolle ondernemers zien geen risico’s, maar kansen. ‘Survival of the fittest’, vrij vertaald: alleen zij die zich het beste kunnen aanpassen aan de omstandigheden blijven over.’ Dat is zo in de natuur, maar zo gaat het ook in het bedrijfsleven.

Welke survival skills moet een startende ondernemer hebben?

Ben jij een startende ondernemer? Dan heb je deze survival skills nodig om te “overleven” in het wild!

1. De startende ondernemer is een doorzetter!

Ondernemen is een uitdaging en brengt vaak onzekerheid met zich mee. Een echte ondernemer weet dat er geen zekerheid is en dat er altijd obstakels en veranderingen zullen opduiken. Dit is positief, want elk obstakel zorgt ervoor dat je flexibel moet blijven, dat je oplossingsgericht moet denken om hier actief op te reageren. Dit is de ondernemersgeest. Wanneer je die niet bezit had je allang opgegeven!

Waar een niet-ondernemer opgeeft bij een uitdaging, vindt de goede ondernemer motivatie in de uitdaging zelf. Door hun creatieve manier van denken zijn de oplossingen vaak dichter bij. Daarbij zijn ondernemers echte doorzetters! Een “mislukte” poging bestaat niet. Dit betekent dat de laatste stap naar succes nog niet gezet is.

2. De startende ondernemer gets shit done!

Als startende ondernemer is het moeilijk om in te schatten hoeveel tijd bijvoorbeeld een klantafspraak in beslag neemt of hoe lang je met een opdracht bezig zult zijn. Daarom is het belangrijk dat een startende ondernemer zijn tijd slim kan indelen en deze tijdsplanning vervolgens kan bewaken. Hier is een grote bak assertiviteit voor nodig.

In het begin is het vaak lastig om consequent grenzen te stellen en niet over je heen te laten lopen. Toch zal je moeten leren om je grenzen aan te geven, zo kom je er niet in om. ‘Stop hier, en niet verder!’, zei een van de ondernemers. Gebruik je tijd verstandig, want dit is de grootste vijand.

Succesvolle ondernemers hebben een veel systematischer aanpak. Ze besteden tijd aan het bouwen van de organisatie en systemen die noodzakelijk zijn om de wensen van hun klanten in te vullen. Denk aan een McDonalds vestigingsmanager. Zou hij de hele dag rondrennen en brandjes blussen? McDonalds heeft een aantal systemen uitgewerkt. Ze hebben systemen om elke dag de zaak te openen en te starten, er zijn systemen om elke dag het eten en drinken te produceren.

3. De startende ondernemer: een creatieve kameleon

Survival of the Fittest, zoals Charles Darwin het beschreef, geldt ook voor startende ondernemers. Ondernemers opereren in een steeds veranderende wereld. Sommige kiezen ervoor om zich niet aan te passen aan de omgeving of trends en verliezen daardoor hun optimale slagkracht. Ondernemers die flexibel zijn, die beseffen dat de ideale werkwijze van gisteren vandaag mogelijk bijgeschaafd moet worden, overleven het langst.

Kun je verder en out of the box denken? Heb je het in je om ideeën te voorzien van een extra laag, die voor dat yes-gevoel zorgt? Dan zit het met jouw creativiteit waarschijnlijk wel goed. Je zult het nodig hebben, ook om anderen te kunnen overtuigen van je plannen.

Go, go, go!

Als startende ondernemer heb je een aantal belangrijke kwaliteiten nodig om succes te boeken. Het belangrijkste is natuurlijk om passie te hebben voor jouw bedrijf. Jij doet wat je leuk vindt, in alle vrijheid en nieuwsgierigheid!

Wat onze klanten zeggen

Black Tulip Security
Beveiliging

"Snel, eenvoudig, grondig en goed eindresultaat...."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Rullens Communicatie
Communicatieadviseur

"Binnen twee dagen had ik algemene voorwaarden op maat en had ik antwoord op mijn vragen. Veel kennis, prettig ..."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Neem contact op via 053 - 82 00 286, [email protected] of start de live chat

7 Jaar