Toon navigatie

3 Schadeclaims kleine ondernemingen

3 Schadeclaims kleine ondernemingen

Ondernemers kunnen aansprakelijk gesteld worden voor schade middels een schadeclaims. In dit artikel worden een aantal cases besproken die flinke schadeclaims gekregen hebben. Schadeposten kunnen snel hoog oplopen, daarom wordt ook uitgelegd hoe dit voorkomen had kunnen worden.

1. Een schadeclaim van €345.000,- voor een werknemer van een lamellenfabriek

In 2012 heeft een werknemer zijn baas aangeklaagd door langdurige blootstelling aan bepaalde giftige bestanddelen uit verf. Hierdoor heeft hij de zogeheten ‘schilderziekte’ gekregen. Gevolgen van deze ziekte zijn geheugenverlies, vermoeidheid en stemmingsstoornissen.

Het is de hoogste van alle schadeclaims in Nederland ooit voor een persoon met deze ziekte. De man werd 12 jaar voordat hij zijn vergoeding kreeg al volledig arbeidsongeschikt verklaard.

Hoe had deze schadeclaim voorkomen kunnen worden?

De werknemer heeft de werkgever aansprakelijk gesteld. De werkgever had in de algemene voorwaarden en het contract met de werknemer de aansprakelijkheid kunnen uitsluiten of beperken. Daarnaast had de werkgever veel gehad aan een aansprakelijkheidsverzekering die de schadeclaim gedeeltelijk had kunnen uitkeren.

2. Schadeclaims voor Biretco variërend van €340.000,- tot €384.000,-

Fietswinkelbedrijf Biretco is door de rechter veroordeeld drie voormalige franchisenemers schadeclaims te betalen. De franchisenemers hebben naar het oordeel van de rechter recht op een schadevergoeding, omdat zij hun fietswinkels zouden hebben geopend op basis van ondeugdelijke financiële prognose en tekort schietende marktanalyse van de franchisegever.

Alle drie winkels moesten sluiten omdat zij die niet rendabel wisten te krijgen. Tijdens het hoger beroep werd duidelijk dat de franchisegever ernstige fouten heeft gemaakt.

Hoe had Biretco grotendeels de schadeclaims kunnen voorkomen? 

Biretco had dit grotendeels kunnen voorkomen door duidelijke afspraken met de franchisenemers te maken en deze contractueel vast te leggen. Dan had deze zaak voorkomen kunnen worden.

2. De hoogste burn-out schadevergoeding ooit bedraagt €370.000

De werknemer verhaalt een schade van €370.000 op de werknemer vanwege een burn-out.
Het ging in deze zaak om een accountant die na 25 jaar onder de werkdruk bezweek. Hij werkte wel 20 uur per week over. Uiteindelijk werd de man arbeidsongeschikt en stelde de werkgever aansprakelijk voor een bedrag van €370.000. De rechter ging hiermee akkoord omdat in Nederland de werkgever niet per se op de hoogte hoefde te zijn van de klachten van de werknemer, maar zelfs al aansprakelijk gesteld kan worden wanneer hij redelijkerwijs op de hoogte had kunnen zijn.

Hoe had deze schadeclaim voorkomen kunnen worden?

De werkgever had natuurlijk meer interesse kunnen tonen in de man. Zo was hij er waarschijnlijk achter gekomen dat deze man tegen een burn-out aan zat. Dan had hij op tijd een oplossing kunnen bedenken, zoals extra personeel of een weekje vakantie. De werkgever had deze schadepost kunnen minimaliseren door middel van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hiermee had het risico ingeperkt kunnen worden. In deze zaak is de sprake van een inschattingsfout betreffende de risico’s die je als ondernemer neemt hoe je van plan bent deze in te perken.

Grootste schadeclaims aller tijden

Dit zijn pittige bedragen, maar er zijn grotere schadeclaims voor kleine ondernemingen te noemen. Lees nu meteen meer over de hoogste schadeclaims aller tijden voor kleine onderneming!

Wat onze klanten zeggen

GBH NatureArt
Product ontwerp

"Het opstellen van mijn algemene voorwaarden is in goed overleg en met de juiste aanpassing zeer vlot geregeld...."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Fusco Films
Filmmaker

"Snel en klantgericht! Een soepele afhandeling van een paar dagen...."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Neem contact op via 053 - 82 00 286, info@veiligdoen.nl of start de live chat

7 Jaar