Toon navigatie

3 Grootse schadeclaims kleine ondernemingen

3 Grootse schadeclaims kleine ondernemingen

Jaarlijks wordt 7,6% van alle ondernemers aansprakelijk gesteld voor schade. Dit lijkt misschien weinig, maar dat gaat niet op voor de hoogte van de schadeclaims. Deze kunnen oplopen tot in de miljoenen euro’s. Echt? Ja, echt! Jaarlijks wordt 4,9% van alle bedrijven door een vergissing of een verkeerd advies aansprakelijk gesteld voor de geleden schade. Gemiddeld bedraagt deze schade €51.400,- per geval.

Schadeclaims

Schermafbeelding 2016-06-22 om 13.13.06

In de grafiek kun je zien dat de hoogste claim 1,3 miljoen euro is. Dit behoort toe aan het alom bekende “hijskraan ongeluk” in Alphen aan den Rijn, waarbij twee hijskranen omgevallen zijn op de Julianabrug. Dit zorgde voor een immense schade. Schadeposten kunnen snel hoog oplopen. Daarom is de grote vraag: Hoe voorkom je schadeclaims?

1. Brandschade ter waarde van 500.000 euro

Een uniek geval van een schadeclaim was de brand op het industrieterrein. Hier was de situatie omgekeerd. Een ondernemer veroorzaakte de brand. De verzekeraar kon aantonen dat deze brand was veroorzaakt door onzorgvuldig te handelen en kon de schade verhalen op de ondernemer. In dit geval kan maximaal 500.000 euro verhaald worden op de ondernemer. Dat is een schokkend bedrag. Onderzocht is dat een gemiddelde grote brand 3 miljoen euro bedraagt.

Brandschadekosten voorkomen?

Je kan voor brandschade een aparte verzekering afsluiten naast de aansprakelijkheidsverzekering. Deze aansprakelijkheidsverzekering dekt namelijk niet altijd de brandschadekosten.

2. Bijna 1 miljoen euro schadeclaim door bedrijfsongeval met letselschade

Een man viel tijdens schilderwerkzaamheden van een steiger die verrijdbaar is. Hij kwam daarbij zo ongelukkig ten val dat hij een dwarslaesie opliep. Achteraf bleek dat de steiger waar de man op stond voorzien was van remmen, maar dat deze niet gebruikt waren. De leuningen bleken niet aan de wettelijke vereisten te voldoen.

De letselschade is uiteindelijk vastgesteld op bijna 1 miljoen euro. Dit bedrag bestaat onder andere uit smartengeld en een WIA-uitkering. Het geld is niet allemaal in euro’s uitbetaald. Zo heeft zijn werkgever heeft onder andere de aangepaste woning volledig geschilderd.

Hoe had de werknemer de schadepost kunnen beperken?

De werkgever had in dit geval veel gehad aan een goede aansprakelijkheidsverzekering. Hiermee had het bedrag in ieder geval fors minder kunnen zijn.

3. Hijskraan ongeluk ter waarde van 1,3 miljoen euro

De hoogste schadeclaim voor kleine ondernemingen aller tijden behoort toe aan het alom bekende “hijskraan ongeluk” in Alphen aan den Rijn van afgelopen augustus. De hijskraan viel op de Julianabrug waardoor er immense schade ontstond bij omwonenden en winkeliers. Deze slachtoffers hebben een steunfonds opgericht waar geld gestort kan worden. Hier hebben de drie betrokken bouwbedrijven samen 1,25 miljoen euro op gestort.

Viel deze schadeclaim te voorkomen?

In dit geval waren meerdere aannemersbedrijven betrokken. Dat betekent dat er meerdere partijen zijn om de schade op te verhalen. In deze zaak is het dus de vraag bij wie de grootste fout lag. Wanneer dat bekend is, kan de schadevergoeding gevorderd worden. Normaal gesproken zijn schadeclaims een burgerrechtelijke zaak. Dit is een dusdanig ingewikkeld geval dat het zaak is voor het Openbaar Ministerie om de schadeclaim toe te wijzen.

Meer schadeclaims…

Benieuwd naar de andere grootste schadeclaims van kleine ondernemingen aller tijden? Volgende week meer over de schadevergoedingen die een lamellenfabriek en een fietswinkelbedrijf, moesten betalen.

Wat onze klanten zeggen

CV okay
Online marketingadvies

"Mijn ervaring is echt heel positief. Ik werd direct na mijn aanmelding gebeld om de opdracht door te spreken. ..."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

use-differently.com
In- en verkoop meubels en vintage producten

"Zeer goed! Snelle levering, duidelijk en goed bereikbaar middels mail of telefoon. En dit alles in mijn optiek..."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Neem contact op via 053 - 82 00 286, info@veiligdoen.nl of start de live chat

7 Jaar